Projecten

Om de doelstellingen te realiseren gaat de gemeente Zeewolde projecten uitvoeren. De maatregelen die worden uitgevoerd in deze projecten zijn te verdelen in de 3 E’s: Education (gedrag en voorlichtingscampagnes), Engineering (fysieke aanpassingen in de omgeving) en Enforcement (handhavingsactiviteiten). In onderstaande tabel zijn de projecten die de gemeente Zeewolde uit gaat voeren voor het aanpakken van de risicothema’s weergegeven. De projecten zijn allemaal voorzien van de volgende kenmerken:

  • Prioriteit: verdeeld in de categorieën hoog, middel en laag. De prioriteit in ingeschat door op basis van de beschikbare data de mate van risico kwalitatief te bepalen

  • Koppeling aan één of meerdere prioritaire risicothema’s

  • Koppeling aan één of meerdere doelstellingen

  • Risicogestuurde onderbouwing

  • Onderbouwing van het effect van de maatregel op het verlagen van het risico

  • Wijze van effectmonitoring

Prioriteit

Project

Risicothema(s)

Doelstelling

Risicogestuurde onderbouwing

Onderbouwing maatregel

Monitoring

Hoog

Aanpak oversteken centrumcarré (Gelderseweg, Zuiderzeeweg, Flevoweg en Horsterweg)

50 km/u wegen

1.A1, 1.A2

1.A3, 1.A4

1.B1, 1.B2

1.B3, 1.C1

8.B1, 8.C1

De Gelderseweg en Horsterweg zijn belangrijke ontsluitingswegen in de kern van Zeewolde. De intensiteit van gemotoriseerd verkeer is hoog en doordat er aan weerszijde van de wegen wijken en voorzieningen zijn, wordt er veel overgestoken door (langzaam) verkeer. Diverse oversteken zijn niet volledig veilig ingericht volgens de richtlijnen. Zo ontbreekt opstelruimte of is oversteken in 2x niet mogelijk. In combinatie met de hoge snelheden op deze wegen zorgt dit voor verhoogde risico’s op ongevallen.

De oversteken worden veiliger gemaakt, o.a. door het carré in te richten als een 30km/uur-gebied / het mogelijk maken om in 2x over te steken.

  • Meten snelheid ter hoogte van oversteken

  • Registratie ongevallen met langzaam verkeer

Middel

Oversteek Gelderseweg/

Bolwerk

50 km/u wegen

1.A1, 1.A2

1.A3, 1.A4

1.B1, 1.B2

1.B3, 1.C1

8.B1, 8.C1

Rondom de straat Bolwerk ligt een woonboulevard. Personen die hier naar toe gaan komt met de auto of met de fiets/bus. Er is een bushalte bij het kruispunt met de Gelderseweg. Vanaf deze bushalte of vanaf het fietspad aan de zuidwest zijde is er geen mogelijkheid om (veilig) over te steken. In combinatie met de hoge snelheden op de Gelderseweg zorgt dit voor verhoogde risico’s op ongevallen

Door een oversteek te creëren en deze direct veilig in te richten (met indien mogelijk opstelruimte, middeneiland en snelheidsremmende maatregelen) wordt het voor fietsers en voetgangers mogelijk om veilig de Gelderseweg over te steken.

  • Meten snelheid ter hoogte van oversteek

  • Registratie ongevallen met langzaam verkeer

Middel

Aanpassen wegen buitengebied (omzoomd door de A27/A6/Gooiseweg/Knardijk) naar fietsveilige 60km/uur-wegen

80 km/u wegen

2.A1, 2.A2

2.B1, 2.C1

3.A1, 3.A4

3.B1, 3.C1

4.A1, 4.B1

4.C1, 8.B1, 8.C1

In Zeewolde zijn veel polderwegen in het buitengebied nog 80 km/u. De hoge snelheden van het gemotoriseerd verkeer veroorzaken risico’s voor de aanwezige kwetsbare verkeersdeelnemers zoals de fietser en de motor. Dit risico resulteert ook in hoge ongevallencijfers van fietsers en motoren.

Met name op wegen met een recreatief fietskarakter en/of wegen waar veel motoren komen wordt de snelheid afgewaardeerd naar 60 km/u. Met de afwaardering én herinrichting met bijpassende uitstraling, zoals het aanbrengen van snelheidsremmende maatregelen op wegvakken en kruispunten, het creëren van een visuele versmalling en aanleg van bermverharding, wordt de snelheid omlaag gebracht, ruimte gecreëerd om te passeren en wordt aandacht gecreëerd voor de aanwezigheid van kwetsbare verkeersdeelnemer. Tevens kunnen er snelheidsinformatie-borden worden geplaatst of aansluiting op snelheidscampagnes. Er kan worden gehandhaafd op de weg

  • Registratie aantal ongevallen met fietsers en motoren

  • Registratie klachten van/over landbouw-verkeer in relatie tot verkeers-onveilige situaties

Laag

Inrichting Zuiderzeeweg (als onderdeel ‘aanpakken centrumcarré)

8.B1, 8.C1, 5.C1

Ouderen, Snelheid in het verkeer

De Zuiderzeeweg is afgewaardeerd naar 30 km/u per uur maar de inrichting is daar nog niet op aangepast. Zo zitten fietsers nog op een vrijliggend fietspad en zijn er geen snelheidsremmende maatregelen. Het gevolg zijn hoge snelheden wat in combinatie met overstekende bewegingen (van o.a. ouderen gezien de hoge ouderenconcentraties aan de weg) risicovol kan zijn.

De weg wordt ingericht als een echte 30 km/u weg. De fietsers worden teruggebracht naar de rijbaan. De nieuwe uitstraling van de weg brengt de snelheid en daarmee de risico’s die dit veroorzaakt omlaag. Tevens kunnen er snelheidsinformatie-borden worden geplaatst of aansluiting op snelheidscampagnes. Er kan worden gehandhaafd op de weg

  • Meten van de snelheid

  • Registratie aantal ongevallen

Laag

Groot Onderhoud Waterbuurt

8.B1, 8.C1

Snelheid in het verkeer

De wegen in de Waterbuurt voldoen grotendeels aan de Duurzaam Veilig richtlijnen. Het risico is hier dan ook laag. Wel zijn er enkele lange rechtstanden waardoor ook de snelheid op enkele wegen wat hoger ligt. Dit werkt risicoverhogend.

Het aanleggen van snelheidsremmers is een koppelkans bij het groot onderhoud. Tevens kunnen er snelheidsinformatie-borden worden geplaatst of aansluiting op snelheidscampagnes.

  • Meten van de snelheid

Middel

Groot Onderhoud Trekkersveld

 

50 km/u wegen

Trekkkersveld is het grootste bedrijventerrein van Zeewolde. De wegen hebben de echte uitstraling van een bedrijventerrein. Breed van opzet en zonder een veilige plek voor de fietser. Dit terwijl er wel een (school)fietsroute over het terrein loopt en er ook mensen dagellijks van en naar de bedrijven fietsen. Dit zorgt voor risico’s in combinatie met de (grote) voertuigen en soms hoge snelheden.

Op de belangrijkste fietsroute worden vrijliggende fietspaden gerealiseerd en op diverse wegen worden suggestiestroken worden verduidelijkt. Wegen worden versmald om visueel de snelheid te remmen en parkeren op de weg wordt verboden. Het risico voor de langzame verkeersdeelnemer wordt zo geminimaliseerd.

  • Meten van de snelheid

  • Registratie aantal ongevallen met fietsers

Hoog

Aanleg fietspad nabij scoutinglandgoed

2.C1

80 km/u wegen

Langs de Nulderweg ontbreekt een stuk fietspad. Fietsers dienen gebruik te maken van de Nulderweg, een 80 km/u weg zonder veilige fietsvoorzieningen.

Door aanleg van het fietspad wordt de ontbrekende schakel ingevuld en hoeven fietsers niet meer over de Nulderweg

  • Registratie aantal ongevallen met fietsers

Hoog

Aanpak fietsoversteek kruising Grote Trap/Vogelweg

2.C1

80 km/u wegen

Dit betreft een recreatieve fietsoversteek met veel fietsers, van een provinciale weg met een hoog aantal gemotoriseerde voertuigen. De fietsoversteek is onveilig ingericht. Fietsers zijn niet goed zichtbaar door hekken en oversteken in 2x is niet mogelijk. In combinatie met snelheden van ca. 90 km/u per uur zorgt dit voor hoge risico’s op ongevallen

Door de fietsoversteek veiliger in te richten wordt het risico op ongevallen voor fietsers verminderd.

  • Registratie aantal ongevallen met fietsers

Hoog

Realisatie veilige oversteken, vooral Horsterweg, Sportlaan, Gelderseweg, Kringloop, Dasselaarweg, Zeewolderweg

1.A1, 1.A2

1.A3, 1.A4

1.B1, 1.B2

1.B3, 1.C1

8.B1, 8.C1

50 km/u wegen

Al deze wegen zijn belangrijke ontsluitingswegen in de kern van Zeewolde. De intensiteit van gemotoriseerd verkeer is hoog en doordat er aan weerszijde van de wegen wijken en voorzieningen zijn, wordt er veel overgestoken door (langzaam) verkeer. Diverse oversteken zijn niet volledig veilig ingericht volgens de richtlijnen. Zo ontbreekt opstelruimte of is oversteken in 2x niet mogelijk. In combinatie met de hoge snelheden op deze wegen zorgt dit voor verhoogde risico’s op ongevallen.

De oversteken worden veiliger gemaakt, o.a. door het creëren van voldoende opstelruimte, het mogelijk maken om in 2x over te steken en/of door de snelheid van gemotoriseerd verkeer te remmen door de aanleg van een plateau.

  • Registratie aantal ongevallen op de kruispunten

Hoog

Voertuigbeheersing ouderen

5.A1, 5.B1, 5.C1

Ouderen

De voertuigbeheersing onder ouderen en het inschattingsvermogen, mede in relatie tot de hogere snelheid van de e-bike, zorgen voor risico’s in het verkeer.

Het Nieuwe Fietsen en Doortrappen maakt oudere fietsers bewuster en zekerder in het verkeer. Voor oudere automobilisten is het van belang dat zij inzicht krijgen in hun sterke en zwakke punten wat betreft autorijden. Hiervoor is o.a. de Rij Bewust Test beschikbaar via de websites van het CBR en van VVN. Op lokaal niveau kan via een bijbehorend educatieprogramma het gesprek met ouderen over veilig autorijden gefaciliteerd worden.

  • Het aantal oudere slachtoffers

Hoog

Risicoinschatting op de motor

2.A2, 2.C1

Motor

Het niet tijdig opmerken, analyseren en oplossen van risico’s zorgt voor een verhoogde kans op letselongevallen.

De VRO-risicotraining zorgt voor het adequaat kunnen reageren op risico’s.

  • Het aantal slachtoffers op de motor.

Hoog

Risicoinschatting jonge automobilisten

6.B1 6.C1

Jongere automobilist

Jonge beginnende bestuurders vormen een groter risico voor de verkeersveiligheid dan oudere leeftijdsgroepen. Risico’s hangen samen met persoonlijke motieven, doelen en leefstijl.

Controle/handhaving gebruik mobiele devices en gebruik verdovende middelen (alcohol/drugs/medicijnen).

De doelgroep opnemen in een mobiliteitsvisie educatie en communicatie.

Educatie voor deze doelgroep begint bij de rijopleiding. De Rijopleiding In Stappen (RIS) is daarbij een goed voorbeeld. Verder zijn er tweede fase projecten, voor jongeren die net het rijbewijs behaald hebben. Een voorbeeld is de praktijkdag Drive Xperience. Het thema rijden onder invloed is relevant voor deze doelgroep. Er zijn interventies die zich specifiek hierop richten, zoals Witte Waas van TeamAlert en 3D Tripping Car van Responsible Young Drivers.

  • Het aantal keer dat jongere automobilisten betrokken zijn bij ongevallen.

Hoog

Rijden onder invloed

7.A2, 7.B1

7.C1

Rijden onder invloed

Rijden onder invloed verslechtert de rijvaardigheid en verhoogt daardoor het risico op ongevallen. Dit probleem speelt overal in Nederland, vooral bij mannelijke bestuurders.

Opzetten/uitvoeren/bijhouden van monitoring alcohol/verdovende middelen in het verkeer

Controle/handhaving gebruik verdovende middelen

Afstemming tussen handhaving en campagneactiviteiten Aansluiten bij landelijke en provinciale campagnes, zoals BOB. Dat laatste doet de gemeente al. Daarnaast projecten inzetten gericht op bewustwording van de risico’s door bestuurders, zoals Witte Waas en 3D Tripping Car.

  • Registratie aantal ongevallen als gevolg van rijden onder invloed

Hoog

Afleiding in het verkeer

7.B1, 7.C1

Afleiding het verkeer

Afleiding in het verkeer komt steeds meer voor, onder andere door toename van smartphonegebruik. Afleiding kan ook plaatsvinden door de omgeving of vermoeidheid. Mensen die afgeleid zijn maken eerder fouten in het verkeer.

Aansluiten bij landelijke en provinciale campagnes zoals MONO. Daarnaast projecten inzetten gericht op bewustwording van de risico’s. De specifieke projecten zijn afhankelijk van de betreffende doelgroep. Denk aan Op de fiets? Even niets.

Opzetten/uitvoeren/bijhouden van monitoring afleiding in het verkeer.

Controle/handhaving gebruik van mobiele devices (fietsers, automobilisten, etc.).

Verwijderen van afleidende objecten in de omgeving

  • Het aantal weggebruikers wat gebruik maakt van de mobiele telefoon in het verkeer

Hoog

Structurele verkeersovertredingen

8.B1, 8.B2

Verkeers-overtreders

Structureel riskant en agressief rijgedrag komt vooral voor bij jonge mannen. Dit wordt in de hand gewerkt door specifieke persoonseigenschappen (bv. spanningsbehoefte) en maatschappelijke ontwikkelingen (bv. normvervaging). Met hun rijstijl brengen deze bestuurders zichzelf en andere verkeersdeelnemers in gevaar.

Aansluiten bij landelijke aanpak via Vorderingsprocedure: Educatieve Maatregel Gedrag (EMG).

Aansluiten bij landelijke prioriteiten (VARAS-feiten: veelplegers, afleiding, rood licht, alcohol/drugs, snelheid).

Inzet van flitspalen (rood licht).

Vergroten van (perceptie van) zichtbare aanwezigheid politie(controles)

  • Het aantal verkeersdeelnemers wat asociaal gedrag vertoont

Hoog

Snelheidsdisplays plaatsen

1.B1, 1.C1 8.A2, 8.B1 8.B2

50 km/u wegen

Snelheid in het verkeer

Op diverse wegen wordt te hard gereden. Dat zorgt voor verhoogde risico’s op letselongevallen.

Door men bewust te maken van de eigen snelheid en de toegestane snelheid wordt er naar gestreefd dat men zich vaker aan de snelheid houd

  • Meten van de snelheid tijdens en na verwijdering van de displays

Hoog

Snelheidsmeterspaarpot

8.B1 8.B2

Snelheid in het verkeer

Op diverse wegen wordt te hard gereden. Dat zorgt voor verhoogde risico’s op letselongevallen.

Door passanten te belonen voor het houden aan de toegestane snelheid wordt er naar gestreefd dat men zich overal zo gedraagd.

  • Meten van de snelheid tijdens en na verwijdering van de spaarpot

Hoog

Handhaving

1.C1, 2.C1

4.C1, 7.A1, 7.B1, 7.C1

8.A1, 8.B1, 8.C1, 9.A1, 9.B1, 9.C1, 10.A1, 10.B1, 10.C1

50 km/u wegen

80 km/u wegen

Rijden onder invloed

Snelheid in het verkeer

Afleiding in het verkeer

Verkeers-overtreders

Risicovol gedrag zorgt voor een verhoogd risico op ongevallen in het verkeer

Samen met de politie wordt ingezet op handhaving op o.a. snelheid, alcohol, afleiding en asociaal gedrag.

  • Het aantal verkeersovertreders

Middel

Opname verkeersveiligheid in integraal veiligheidsplan

7.B1, 7.C1

8.A1, 8.B1, 8.C1, 9.A1, 9.B1, 9.C1, 10.A1, 10.B1, 10.C1

Rijden onder invloed

Snelheid in het verkeer

Afleiding in het verkeer

Verkeers-overtreders

Risicovol gedrag zorgt voor een verhoogd risico op ongevallen in het verkeer

Door opname van verkeersveiligheid in het integraal verkeersveiligheidsplan wordt meer aandacht en capaciteit gecreëerd voor handhaving

  • Naslag beleid