Risicothema 3: Motorrijders

Conclusie:

De hoogste risico’s voor de motorrijder zijn met name op locaties waar de snelheid relatief hoog is ten opzichte van het snelheidslimiet. De volgende subthema’s verdienen extra aandacht:

  • Wegen buiten de kom (vooral 100 km/u wegen, maar ook 80 km/u wegen)

  • Aandacht is nodig voor wegvakken

  • Hoewel de bevolking groeit blijft de omvang van het wagenpark aan motoren redelijk stabiel.

Algemene info

In de afgelopen jaren is het aantal motoren, zowel in absolute (Figuur 3) als relatieve zin (Figuur 4), iets afgenomen. In dezelfde periode steeg het inwonertal met ruim 400 in totaal. Kortom, hoewel de bevolking groeit blijft het aantal motoren min of meer gelijk.

Figuur 3. Ontwikkeling absoluut aantal wagenpark naar type

Figuur 4. Ontwikkeling relatief aandeel wagenpark naar type

Slachtoffers

11% van de slachtoffers in gemeente Zeewolde vallen op de motor (Figuur 5). Uit Tabel 10 blijkt dat de motorslachtoffers met name vallen op 80 km/u (5) en 100 km/u (6) wegen, op een totaal van 17 motorslachtoffers.

Figuur 5. Slachtoffers naar vervoerwijze

Tabel 10. Slachtoffers naar maximumsnelheid en modi (2014-2019)

Fout! Verwijzingsbron niet gevonden. laat zien dat het aantal motorslachtoffers redelijk is verdeelt over de leeftijdscategorieën: Het betreft zowel jongeren als ouderen. Eventuele maatregelen gericht op de motor richten zich dan ook het beste op bestuurders van alle leeftijden.

Tabel 11. Slachtoffers naar leeftijd en modi (2014-2019)

Ondanks dat de slachtofferaantallen per jaar relatief laag zijn en ook erg fluctueren, lijkt er zowel in absolute zin als relatief gezien sprake te zijn van een stabiele trend in de slachtofferaantallen onder motorrijders. Figuur 6 en Figuur 7 tonen dit.

Figuur 6. Ontwikkeling relatief aandeel slachtoffers naar modaliteit

Figuur 7. Ontwikkeling absoluut aantal slachtoffers naar modaliteit

Daarnaast is in Tabel 12 te zien dat de slachtoffers op motoren voornamelijk buiten de kom vallen, met de nadruk op wegvakken.

Tabel 12. Slachtoffers naar type wegvak en komgrens (2014-2019)

Ambulanceongevallen

Aanvullend op bovengenoemde cijfers heeft de provincie data over het aantal ambulanceongevallen (van 2013 t/m 2018) aangeleverd. Dit betreft het aantal ritten dat ambulances hebben uitgevoerd, gesorteerd naar vervoerswijze van de betrokken partij(en). Hieruit komen de volgende cijfers naar voren:

  • Kruispuntongevallen

  • Wegvakongevallen

Deze aantallen zijn iets hoger in vergelijking met de data uit de VIA database. Een aannemelijke verklaring hiervoor is een onder-registratie van ongevallen in de VIA database. De politie komt bij de veel ongevallen niet altijd ter plaatse.