Risicothema 3: Fietsers

Conclusie:

De hoogste risico’s voor de fietsers zijn met name op locaties waar de snelheid relatief hoog is ten opzichte van het snelheidslimiet, daar zij de weg delen met het autoverkeer. Voor het fietsverkeer liggen de risico’s vooral op de plekken waar interactie met gemotoriseerd verkeer onvermijdelijk is.

Slachtoffers

8% van de slachtoffers in gemeente Noordoostpolder vallen op de brom- of snorfiets (Figuur 3). Fietsers en e-bikers maken 21% op van het aantal slachtoffers. De 22% in de categorie “Overig” bevat slachtoffers waarvan de vervoerswijze niet eenduidig is vastgelegd. Uit Tabel 10 blijkt dat de brom- en snorfietsslachtoffers met name vallen op 50 km/u (9) en 80 km/u (6) wegen, op een totaal van 28 slachtoffers. De fietsslachtoffers vallen ook met name op de 50 km/u wegen.

Figuur 3. Slachtoffers naar vervoerwijze

Tabel 10. Slachtoffers naar maximumsnelheid en modi (2014-2019)

Fout! Verwijzingsbron niet gevonden. laat zien dat het aantal brom- en snorfietsslachtoffers met name concentreert onder de jongeren (<24 jaar, 18 van de 28). Eventuele maatregelen gericht op de brom- en snorfiets richten zich dan ook het beste op de jonge bestuurders.

De fietsslachtoffers vallen met name onder de 50-plussers (40 van de 75). Wel is het grootste absolute aantal fietsslachtoffers te zien in de leeftijdsgroep 12 t/m 15 jaar. Het gaat hier waarschijnlijk met name om kinderen die naar een kern zoals Emmeloord fietsen voor school en/of sportactiviteiten, daar dergelijke voorzieningen steeds minder in het buitengebied aanwezig zijn. Het merendeel van de e-bike slachtoffers vallen onder de senioren.

Tabel 11. Slachtoffers naar leeftijd en modi (2014-2019)

Omdat dat de slachtofferaantallen per jaar relatief laag zijn en ook erg fluctueren, lijkt er zowel in absolute zin als relatief gezien geen sprake te zijn van een duidelijke trend in de slachtofferaantallen onder fietsers, e-bikers, snor- en bromfietsers. Figuur 4 en Figuur 5 tonen dit.

Figuur 4. Ontwikkeling relatief aandeel slachtoffers naar modaliteit

Figuur 5. Ontwikkeling absoluut aantal slachtoffers naar modaliteit

Daarnaast is in Tabel 12 te zien dat de fietsslachtoffers voornamelijk binnen de kom vallen, met de nadruk op kruispunten. Voor de snor- en bromfietsers is het meer verdeeld tussen binnen en buiten de komgrens, maar lijkt de nadruk wel op wegvakniveau te liggen in plaats van op de kruispunten.

Tabel 12. Slachtoffers naar type wegvak en komgrens (2014-2019)

Ambulanceongevallen

Aanvullend op bovengenoemde cijfers heeft de provincie data over het aantal ambulanceongevallen (van 2013 t/m 2018) aangeleverd. Dit betreft het aantal ritten dat ambulances hebben uitgevoerd, gesorteerd naar vervoerswijze van de betrokken partij(en). Hieruit komen de volgende cijfers naar voren:

  • Kruispuntongevallen

  • Wegvakongevallen

Deze aantallen zijn aanzienlijk hoger dan hiervoor is genoemd vanwege het feit dat er in VIA data sprake is van een onder-registratie van ongevallen. De politie komt bij de meeste ongevallen niet altijd ter plaatse. Daarnaast zijn er ook ongevallen waarbij ook geen ambulance wordt ingezet, wat leidt tot ongevallen die geheel uit beeld blijven.